Vachtverzorging

De  Vachtverzorging  bij  het  Schipperke

De vachtverzorging vergt enkel borstelen en kammen. Doorgedreven toiletteren (zoals bijv. om de hond klaar te maken voor een tentoonstelling), trimmen (in vorm brengen, waarvoor heel wat vakkennis vereist is), bijknippen, fatsoeneren, modelleren, of wat dan ook, zoals bij kleine gezelschaps- of luxehondjes, is bij het Schipperke totaal overbodig.

Het kammen gebeurt met een gewone kam (of een metalen kam, die heel doelmatig is).

Na het eigenlijk kammen kan de vacht nog volledig  gladgestreken worden. Gebruik hiervoor een borstel met stevige haren (eventueel met dunne metalen haren) of een borstelhandschoen, die beide, speciaal voor honden, in de handel te krijgen zijn. Het Schipperke wordt geborsteld in de richting van de haren (vanaf het hoofd in de richting van de achterhand), ofwel ook afwisselend tegen de richting en in de richting van de haarinplanting. Hierdoor worden het vuil, de dode haren en de weerspannige plukken haar verwijderd. Door het borstelen onderhoudt of verzorgt men ook de ‘kraag’ (langere beharing rond de hals), de ‘manen’ (langere nekharen die ook de schoft bedekken) en de ‘broek’ (lange beharing of bevedering aan de achterzijde van de dijen), die zeer karakteristiek en typisch zijn voor het uiterlijk van het ras.
Door de combinatie kammen/borstelen worden de dode haren en de losse onderwol verwijderd, maar het borstelen moet ook gezien worden als een vorm van massage, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd.
De vacht van het Schipperke moet dus helemaal niet, zoals hoger reeds vermeld, volgens een welbepaald ‘tentoonstellingsschema’ in vorm gebracht of ‘gemodelleerd’ worden. Een eenvoudige en regelmatige verzorging (kammen en borstelen) volstaat om de vacht in optimale conditie te houden.
Gezonde Schipperkes hebben geen ‘hondengeur’ en moeten normaal niet gewassen worden. Het Schipperke een badje geven moet eigenlijk verboden worden. Door baden (wassen) wordt de vacht zacht, dof en zelfs wat gegolfd. Zeep verwijdert immers de dunne waterafstotende beschermlaag die maakt dat de hond snel droog wordt na bijv. een regenvlaag. Het kan dan zelfs weken duren vooraleer de verdwenen beschermlaag opnieuw wordt gevormd.
Een Schipperke wassen mag dus enkel wanneer het zich erg heeft bevuild en dan moeten wel het best meer bepaald die plaatsen van de vacht gewassen worden waar dit nodig is. Hiervoor gebruikt men een ‘shampoo speciaal voor honden’, die door de lagere pH of zuurgraad minder agressief is. Na het wassen moet de hond grondig afgespoeld worden.

Het is aan te raden, wanneer het Schipperke in zee (zout water) gebaad heeft, om de vacht met gewoon (zoet) water af  te spoelen, bijv. met een sproeier.

                                                                                                 Robert Pollet